26 Aralık 2014 Cuma

Balondan Avize Nasıl Yapılır

Balon, ip ve tutkal...Mükemmel karışım... Bu üçlü ile  ne yapıldığını çoğu kişi biliyordur,  pek çok kişi de uyguladı hatta bu çalışmayı, ben de bilmeyenler için detaylı olarak paylaşmak istedim.


 Malzemeler

Tutkal ( mümkünse şeffaf tutkal yoksa beyaz tutkal veya ev yapımı tutkal da olur.Beyaz tutkal kullanırsanız ipin rengi biraz açılır. Tutkal yerine yaprak jelatin eritilip kullanılabilir. )

İp (Sicim ip veya normal örgü yünü)
Kase
Balon (yuvarlak balon tercih sebebidir)
Kalem
Bant


Tutkalı kaseye döküp çok az su ekleyip karıştırın.  Daha sert bir avize isterseniz tutkala biraz da şeker katabilirsiniz. İpi hiç kesmeden küçük küçük yumaklar yapın ve sulu tutkala batırıp iyice ıslatın. 
İşe başlamadan önce şişen balona vazelin sürerek ipin balona yapışması önlenebilir. Ben yapmadım. 


Balonu tepesinde açık bırakmak istediğiniz bölgeyi kalemle işaretleyin ve ipin ucunu buradan başlayarak sarın, ucunu bantla tutturabiliriz. İstenen görüntüye ulaşana kadar ip sarmaya devam edin. Daha sonra balonu kuruması için asın. Tutkalın yoğunluğuna göre kuruma süresi bir günü bulabilir. Jelatin veya ev tutkalı kullandınız ise altına gazete kağıdı sevmeyi unutmayın. 

Balonun ucunu açarak yavaş yavaş havasını boşaltın.  Bu esnada bir kalemin arka tarafı ile balonu hafif hafif iterek ipi bırakmasına yardımcı olunabilir. Vazelin kullandıysanız itmeye herek kalmıyor. Balonu birden patlatırsanız ipin çökmesine neden olabilir.

Sonra elektrik mekanizmasını takın ve iyi günlerde kullanın. 


Daha küçük balonlar kullanarak dekoratif amaçlı kullanılabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder