28 Mart 2014 Cuma

Yanardağ Deneyinden Aktarma Çalışmasına

Çocuğumuzun dünyayı keşfetmesine yardımı olacak bilimsel deneyleri yapmak için ilk mekânlar evlerimizdir.  Bilişsel yetilerin gelişimine katkı sağlayan egzersizler, doğa yürüyüşleri, park ve bahçelerde yaptığımız etkinlikler doğa bilimleriyle ilgili ilk tercübelerimizdi. Sonrasında bilimsel deneylere geçtik, yavaş yavaş büyüyoruz artık.

İlk bilimsel deneyimiz kimya ile ilgili oldu; Yanardağ deneyi.

Bu deneyi yaparken 20 aylıktık, bizim için biraz erken gibi geldi önce, ancak Bartu'nun nasıl tepki vereceğini merak ettiğimden yine de denemek istedim.

Heyecanla önce tepsiye ve içindekilere meraklı gözlerle baktı, sonra çekmeceyi açıp içinden pasta malzemelerinden birini aldı ve bardağa boşaltmaya çalıştı. Sanırım diğer bardaklar dolu olduğundan boş olanın da dolmasını istiyordu.

Karbonatı ben bardağa boşalttım, sonra sirkeyi dökmesi için Bartu'ya verdim. Daha önce bardaktan bardağa aktarma çalışması yapmıştık, ancak çok başarılı olduğumuz söylenemez, fakat oğlum bu işte çok iyiymiş gibi önce azıcık sirkeyi bardağa boşalttı ve çıkan köpükleri seyretti, sonra da karıştırıp karıştırıp tekrar köpürterek beni hayrete düşürdü.

Daha sonra kalan sirkeyi boşaltarak amacına hizmet edemeyen yanardağ deneyini bitirmiş olduk.

Bu faaliyet sonundaki kazanımımız aktarmayı başardık, uzun süredir bu konuyla uğraşıyorduk ancak ilgisizdik. Deney bitti ama biz faaliyete devam ettik, tencerede kek ve kurabiye pişirdik, tarifini vereyim, kek ve kurabiyeler tencereye koyulur, üzerine su eklenip uzun uzun karıştırılır. Yalnız ısıtıcıyı tutuşa dikkat lütfen.


Yemek saatinde de aktarmaya devam, çorbamızı kasemize kendimiz boşalttık. Anne havalarda.....

Sevgiyle kalın...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder