7 Ekim 2013 Pazartesi

1 Yaş Kurabiyelerim



Bu 1 yas kurabiyeleri canım oğlum Bartu'nun 1. yas dogum günü partisi için. Bartunun ilk dogum gününün çok güzel ve çok özel olmasını istedim. Sadece oğlum için değil konuklarımız için de özel olmasını istedim ve bu küçük kurabiyeleri misafirlere verilmek üzere minik hediyeler olarak yapım.


  
Bu kurabiyeler benim ilk denememdi o nedenle çok titiz çalıştım. Üzerindeki yazıları sabahın 2 sinde yazdığım için çok güzel olamadılar;((( Ancak yine de misafirlerimiz çok sevdiler.


Kurabiyeleri şeffaf minik poşetlere koyarak hediye etmeyi düşündüm, ancak istediğim ambalajları bulamadım. İmdadıma canım arkadaşım Canan ve Mahmut Abi yetiştiler, kullan at masaörtüsü olarak satılan bu kağıt örtüyü bulup bir gece yarısı eve geldiler ve paketleme sorunu halledildi. Mahmut Abi bizzat kendisi ambalajları tek tek elleriyle hazırladı. Bir kez daha sonsuz teşekkürler.


Şimdi bu güzel kurabiyelerin tarifine geçelim.
(Tarifin uzunluğu sizi korkutmasın. Gerçekten fazla vakit almıyor)
İŞE BAŞLAMADAN ÖNCE SAYFANIN EN ALTINDAKİ PÜF NOKTALARI MUTLAKA OKU.

Malzemeler
200 gr. tereyağı
200 gr. pudra şekeri
2 çay kaşığı karbonat
3 su bardağı un
1 yumurta
3 çay kaşığı tarçın

Kaplama Malzemeleri
Şeker hamuru (isteğe bağlı renklerde)
Ballı su
Nişasta

Tereyağına pudra şekeri ve yumurtayı ekle, unu azar azar ekleyerek hamur kendini toparlayana kadar yoğur. Karbonat ve tarçını ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde et.Vakit varsa buzdolabında yarım saat dinlendir, dolaptan çıkınca hamuru 4 eşit parçaya ayır, her parçayı merdane ile aç, istediğin kalıpla keserek şekil ver. Yağlı kağıt serilmiş tepside 180 derecede ısınmış fırında 10-12 dakika kadar pişir. Çok pişmemesi önemli. Fırndan çıkınca yumuşak olacak, ancak soğudukça sertleşiyor panik yok. (Tepsiye aralıklarla diz çünkü kabaracaklar)

Bir parça renkli hamuru merdane ile aç, altına biraz nişasta serpersen hamur hiç yapışmıyor. Hamuru 1 TL. kalınlığında açıp kurabiyeyi kestiğin aynı kalıpla kes.

Bir kasede ballı su hazırlayıp yumurta fırçası ile kurabiyelere sür, kestiğin hamuru kurabiyenin üzerine yerleştir. Tereyağı sürermiş gibi inci bir silikon spatula ile kurabiyenin üzerini iyice kapla. (Ben kelebekli kurabiyemde tamamını kaplamadım, hoş bir görüntü oldu.)

İkinci kat süsleme yapacaksan (örneğin kelebeğin benekleri gibi, ya da 1 rakamı gibi) şeker hamuru yumuşakken yap. 1 gece dinlenmeye bırakıp glazür kalemlerle yazı yazıyoruz, süsleme yapıyoruz.


PÜF NOKTALAR
Grazül kalemleri kullanırken tüpleri içi sıcak su dolu bir bardakta beklet sürekli, böylece katılaşmasını engellemiş olursun.
Kurabiyeler piştikten sonra 8 saat dinlendir.
Şeker hamuru kaplandıktan sonra 12 saat kurut. İyice kuruttuktan sonra üzerini yaz ve poşetle. Yani kurabiyelerini en az 2 gün önceden pişir.
Şeker hamuru kaplandıktan sonra kurabiyeler birkaç hafta taze olarak saklanabilir. Asla buzdolabına koyma, serin bir ortamda, oda sıcaklığında sakla. Kurabiye kutuları bu iş için iyidir. Çok sıcak ortamda şeker hamuru erir ve üzeri parlar, buzdolabına girip çıkınca da ısı değişiminden dolayı bozulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder